VISOKE STIKLE

Cipele sa visokom štiklom – nezaobilazni deo modnih kolekcija za sva godišnja doba. Bol u donjem delu leđa – nezaobilazni deo života osoba u trećem dobu, posebno žena.

Postoji li veza? SVAKAKO

Skočni zglob na osnovu svoje anatomske strukture bi trebao da bude izuzetno mobilan, posebno u sagitalnoj ravni (pokreti dorzalne i plantarne fleksije). Nošenjem obuće sa visokom štiklom smanjuje se amplituda pokreta skočnog zgloba upravo u sagitalnoj ravni.

Manjak mobilnosti u skočnom zglobu kompenzatorno se nadoknađuje narušavanjem stabilnosti kolena. Nedovoljno mobilan skočni zglob menja položaj potkolenica. One se rotiraju ka unutra (valgus), narušavajući stabilnost kolena u frontalnoj ravni (unutra – spolja). U skladu sa promenama duž kinetičkog lanca i natkolenice se dovode u položaj unutrašnje rotacije, čime zglob kuka postaje manje pokretan. Unutrašnji rotatori kuka zato postaju skraćeni i napeti, dok spoljašnji rotatori bivaju neaktivni i nedovoljno jaki da konstantno vraćaju natkolenične kosti u veritkalan položaj.

Neizbalansiranim odnosom u snazi unutrašnjih i spoljašnjih rotatora kuka samnjuje se amplituda pokreta spoljašnje rotacije tj. smanjuje mobilnost celog zgloba kuka. Kompenzatorno, smanjenim amplitudama pokreta u zglobu kuka narušena je stabilnost lumbalnog dela kičmenog stuba. Upravo gubitkom stabilnosti lumbalnog dela kičme povećava se rizik od akutnog a zatim i hroničnog bola u donjem delu leđa što često dovodi i do diskushernije i spondiloze.

Stoga je uticaj obuće sa visokom štiklom na funkciju donjih ekstremiteta sledeći:

  • Deficit mobilnosti u skočnom zglobu,
  • Deficit sabilnosti u zglobu kolena,
  • Deficit mobilnosti u zglobu kuka i
  • Deficit stabilnosti u lumbalnom delu kičmenog stuba.

Pored negativnih efekata koji su izneti naglasiću da i patike kao što su Air Max i Nike Shox izazivaju identične efekte. Ugao pod kojim se nalazi stopalo nije isti kao kod cipela sa podpeticom, ali svakako da je peta izdignuta u odnosu na prste, te je mehanizam promena u funkciji zglobova identičan.

S druge strane duboke patike za košarku takođe ograničavaju pokretljivost skočnog zgloba smanjujući amplitude pokreta u svim ravnima. U ovom slučaju fizički je onemogućenoa promena pozijije kostiju potkolenice u odnosu na stopalo.

Posebno je problematično sprovođenje treninga u dubokim patikama i patikama sa visokom petom jer su tada zahtevi za mobilnošću skočnog zgloba veći nego pri svakodnevnim aktivnostima.

Ukoliko već imate problem sa funkcijom mišića donjih ekstermiteta, a kao posledicu toga nedovoljno mobilne skočne zglobove na videu ispod možete videti na koji se način postojeći problemi mogu umanjiti. Adam Rees odlično kroz 4 faze objašnjava kako se može uticati na funkciju skočnog zgloba.

Kada birate obuću imajte gore pomenuto u vidu, posebno kada kupujete patike u kojima ćete trenirati.

Bojan

One thought on “VISOKE STIKLE”

Comments are closed.