Neravnoteza u snazi: Uzrok povrede

Ljudsko telo funkcioniše po sledećem principu: potrošiti minimalnu količinu energije da bi se izvršio pokret. Gotovo ni jedan pokret tela ne vrši samo jedan mišić. Ako mišići nisu aktivni u sporovođenu određenog pokreta, onda najčešće vrše stabilizaciju dela tela što je takođe preduslov za kretanje. Između ostalog zato smatram da je organizacija treninga po principu pojedinačnih mišićnih grupa GLUPOST, ali o tome u nekom od narednih postova.

Pošto mišići ne vrše pokrete izolovano, šta se dešava kada je jedan od njih slabiji u odnosu na druge. Jasno, dolazi do neravnoteže, a kao posledica toga do povrede. Kada se sportista povredi šteta je već učinjena, ali potrebno je analizirati i uzrok povrede. Često je uzrok povrede jednog mišića slabost u ispoljavanju sile drugog koji vrši istu funkciju – njegovog sinergiste. Sinergisti su mišići koji vrše istu funkciju u određenom zglobu. Tako da kada jedan mišić slabije vrši svoju funkciju njegov sinergista mora da nadomesti deficit. U ovakvim situacijama sinergista uspeva da određeni period radi pojačanim intenzitetom i kada više ne može da se prilagodi polazi do povrede.

Zašto jedan mišić nadoknađuje deficit drugoga? Zato što je to najekonomičnije za kretanje!!!

Ako se sportista žali da oseća bol ili zatezanje u mišiću neophodno je obratiti pažnju ne samo na problematičan mišić, već i na njegove sinergiste. U tom slučaju mišić koji boli nije uzrok problema nego tačka na kojoj se manifestuje neravnoteža. U praksi se pokazalo da se određeni mišići često povređuju i to baš u slučajevima kada su njihovi sinergisti slabi ili disfunkcionalni.

U tabeli ispod možete videti koji mišići su prenapeti i skloni povredama pod uticajem slabih sinergista i koje funkcije vrše.

 

Misici sinergisti

 

Kod osoba koje imaju upravo probleme sa nekim od mišića iz tabele potrebno je sledeće:

  • Mišiće koji su prenapeti potrebno je istezati, raditi vežbe relaksacije i primeniti metode samomasaže (Self Myofascial Release) i
  • Slabe mišiće u uvodnoj fazi treninga adekvatno aktivirati a zatim jačati kako bi se razlika u ispoljavanju snage smanjila.

U ovakvim situacijama neophodno je sagledati širu sliku i tek onda izabrati potrebne trenažne metode.

Bojan