Slaba karika kinetickog lanca

slaba_karika_kinetickog_lanca

Maksimalni broj čučnjeva jedan je od testova kojim se procenjuje snaga mišića nogu. A da li bi mišići nogu mogli da podnesu veće opterećenje nego što je izmereno, kada bi mišići leđa mogli to da izdrže?

100 % sam siguran da mogu. Mišići leđa su limitirajući faktor za maksimalno opterećenje koje je moguće postići na testu čučnja. Takođe, čest je slučaj da sa sportisti osećaju bol u predelu leđa kada rade čučanj sa velikim opterećenjem. Da li je moguće opteretiti mišiće nogu težim tegom, a da ne stradaju leđa?

Moguće je. Odgovor na ovo pitanje možete naći čitajući članak – Bulid Bigger Legs, One at a Time. Autor članka je jedan od najboljih trenera za fizičku pripremu na svetu – Michael Boyle. Ako se čučanj zameni vežbom Bulgarian split-squat (Rear foot elevated split squat) opterećenje za svaku nogu posebno je mnogo veće, dok je teret koji trpe leđa neuporedivo manji.

bulgarian_split_squat_zamena_za_cucanj

Ovo nije jedini primer kada jedna mišićna grupa ili deo tela predstavlja limitirajući faktor za ispoljavanje maksimalne snage neke druge mišićne grupe. Identičan primer je i bilo koja vežba u kojoj se teg vuče ka sebi spreda (horizontalna vučenja).

horizontalna_vucenja

Primer vežbi horizontalnih vučenja

Kada se rade vežbe horizontalnih vučenja osnovne mišićne grupe koje rade su mišići leđa i biceps sa nekoliko malih pregibača lakta. Obzirom da je biceps mali mišić mnogo će se ranije umoriti nego mišići leđa i onemogućiće leđnim mišićima da ispolje maksimalnu snagu i konkretnoj vežbi.

Anatomija ljudskog tela je takva da se na gore pomenute primere ne može mnogo uticati sem promenom vežbe ili principa rada. S druge strane, kod određenih vežbi slabost jedne mišićne grupe može predstavljati ozbiljnu prepreku za rad druge. Idealni primeri za to su zgibovi i sklekovi.

Osobe koje imaju slabe mišiće podlakta a time i slab stisak šake ne mogu da urade mnogo zglibova jer nisu sposobni da se drže za vratilo iako su im mišići leđa i nadlakta jaki. Kada su sklekovi u pitanju, bez obzira na snagu mišića ruku i ramenog pojasa maksimalan broj sklakova je znatno manji ako su mišići trupa slabi i kukovi propadaju čim se mišići ruku zamore.

zgibovi_i_sklekovi

Ljudsko telo je kompleksan sistem u kojem se deficit u snazi jedne mišićne grupe momentalno manifestuje na funkciju druge.

Bojan