Moja nova omiljena vezba 11

smart_movement_vezbe

Stomačni mišići koje vidite kada stojite ispred ogledala nisu jedini mišići koje treba trenirati kada imate na umu jačanje mišića trupa. Ispod mišića koji se vide kod dobro treniranih osoba se nalaze još 3 mišića (slika 1). Mišić koji se nalazi najbliže trbušnoj duplji i najdublje je pozicioniran naziva se Transversus abdominis. Njegova funkcija je pre svega stabilizaciona. On treba da se pre svih drugih mišića trupa aktivira kako bi obezbedio stabilnost kičmenog stuba, a time i potporu – stabilnost za adekvatnu funkciju ostalih mišića trupa koji vrše određene pokrete.

misici_trupa

Slika 1: Mišići trupa

Vežba koja je prikazana na videu omogućava maksimalnu aktivaciju i angažovanje svih dubokih mišića trupa. Za njeno izvođenje nije potrebno imati rekvizite, te se može raditi gotovo bilo gde. Pogledajte!

 

Detalji na koje je potrebno obratiti pažnju je da kolena moraju biti potpuno ispružena kada se rade rotacije na stranu i da lopatice moraju biti odignute od podloge tokom svih faza izvođenja vežbe. Tempo rada bi trebao da bude srednje – spor pre svega zbog dobre kontrole pokreta i stabilizacione funkcije mišića koji su najangažovaniji tokom izvođenja pokreta.

Probajte!

Bojan