Zasto vas bole ledja kada radite vezbe za stomacne misice?

bol_u_ledjima_kada_se_rade_vezbe_za_stomacne_misice

Prilikom izvođenja vežbi za jačanje trbušnih mišića koje se rade ležeći na leđima uz istovremeno podizanje nogu, kod nekih osoba stvara senzaciju bola u predelu leđa. Objašnjenje za pojavu bola u predelu leđa nije lako dati, jer se pokreti izvode u zglobu kuka i nebi trebali da iritiraju nerve i mišiće koji se nalaze u donjem delu leđa.

h

Krivac za pojavu bola u ovim pozicijama je mišić koji se zove Psoas major. Paradoks u funkciji ovog mišića je taj da vrši pokrete pregibanja (flexije) i opružanja (extenzije) donjeg dela kičmenog stuba. To je jedini za sada poznati mišić koji izvodi pokrete u jednom zglobu (ili grupi zglobova kao što je donji deo kičmenog stuba) u jednoj ravni ali u dva različita smera.

iliopsoas_misic

Gornja vlakna mišića se pripajaju na bočnim stranama pršljenova i izvode extenziju gornjeg dela lumbalne regije. Dok se donja vlakna istog mišića pripajaju sa prednje i bočnih strana pršljenova i vrše flexiju donjeg dela lumbalne regije.

gornji_pripoji_psoasa

Crvene tačke – mesta pripoja gornjeg snopa vlakana; Crne tačke – mesta pripoja donjeg snopa vlakana

Pored svega toga psoas major ima ulogu u stabilizaciji kičme i jedan je od pregibača u zglobu kuka. On je posturalni mišić koji ima dominantno spora mišićna vlakna i pruža stabilnost kičmenom stubu sa prednje i bočnih strana. Kada se rade gore pomenute vežbe menja se ugao pod kojim mišić ispoljava silu.

krak_sile_misica_iliopsoas

U vertikalnijim pozicijama natkolenice, sposobnost psoasa da generiše silu je mnogo veća, jer je krak sile mišića duži (rastojanje od centra zgloba kuka do strelice)

Pri spuštanju i podizanju nogu psoas major istovremeno vrši stabilizaciju donjeg dela kičme i pregibanje u zglobu kuka. Dvostruka uloga koju vrši onemogućava mu da adekvatno stabilizuje kičmu, već se lumbalna krivina (krivina u donjem delu leđa) povećava, što kod pojedninih osoba stvara bol. Kada se noge podignu u višu poziciju krak sile mišića se povećava i lakše mu je da stabilizuje kičmi i istovremeno povlači noge nagore. Problem je zadržavanje nogu u donjoj poziciji kada je sposobnost mišića da istovremeno vrši dve funkcije minimalna.

Ukoliko izvođenje ove vežbe stvara bol ne treba je raditi. To ne znači da je ta vežba loša, već da za određene osobe može biti štetna. Potrebno je pre toga ojačati i ostale stabilizatore donjeg dela kičme koji će zajedno sa psoasom adekvatno stabilizovati kičmeni stub kada su natkolenice u položaju flexije. U tom slučaju se stabilnost lumbalnog dela kičme neće narušiti dok se izvode pokreti u zglobu kuka.

Vežbe iz ove kategorije nisu loše, ali nisu ni prikladne za osobe sa slabim mišićima trupa.

Bojan