Moja nova omiljena vezba 13

smart_movement_vezbe

Zglob kuka je posle ramena najmobilniji zglob ljudskog tela. U njemu se izvode pokreti u sve tri ravni i okružuju ga mišići sa velikom masom koji mogu da generišu veliku silu. Vežbe koje se rade sa ciljem jačanja mišića opružača nogu tokom kojih se izvode pokreti i u zglobu kuka su najčešće u sagitalnoj ravni: pokreti napred-nazad (npr. iskoraci unapred i unazad) i u frontalnoj ravni: pokreti levo-desno (npr. bočne kretnje). Malo je vežbi u kojima se vrše pokreti rotacije u zglobu kuka u transverzalnoj ravni, kao što je u dole prikazanoj vežbi.

plane4

Vežba prikazana na videu se izvodi iz početnog položaja sa raširenim nogama i stopalima zarotiranim u stranu. Kukovi se spuštaju naizmenično na jednu pa drugu stranu, s akcentom na sporije spuštanje i brze podizanje u početnu poziciju. Bitno je napomenuti da pri spuštanju npr. na desnu stranu, desna peta mora u potpunosti ostati na podlozi i leđa bi trebala da ostanu prava (posebno donji deo leđa).

Iskusni vežbači i sportisti mogu ovu vežbu da rade kao jednu od vežbi zagrevanja, s ciljem aktivacije mišića opružača nogu i mobilizacije (povećanja pokretljivosti) zgloba kuka. Slabo utrenirani vežbači treba vežbu da rade u glavnom delu treninga po 8-12 ponavljanja, najbolje u kombinaciji sa vežbama za jačanje mišića ruku i ramenog pojasa.

Bojan